Historiska ögonblick

Bild som illustrerar objektet
Bild som illustrerar objektet

En utställning om Nyköping, från 1850 till idag.

En plötslig strejk i en verkstad, det första spadtaget i ett husbygge, ett märkligt ljusfenomen ovanför stadens vattentorn. Med utgångspunkt i föremål, fotografier och berättelser ur museets rika samlingar presenteras Nyköpings moderna historia som ett brokigt myller av händelser. Precis som livet på stadens gator blandas det stora och med det lilla, det avgörande med det till synes oväsentliga.

Längs en tidslinje kan du följa hur den fysiska staden har förändras under perioden. Byggnader som har rests och rivits, planer som har ritats upp och visioner som aldrig blivit verklighet.

Bildspelet Mitt Nyköping

Här visas bilder av ditt och mitt Nyköping. Finns det en plats i Nyköping som är särskilt viktig för dig? En favoritgata? Ett ställe där du hänger med dina vänner? Här har du chans att visa din bild av Nyköping.

Kartbord

Här finns också ett digitalt kartbord där du sida vid sida kan jämföra kartor över Nyköping från olika tider. Genom att trycka på årtalen vid skärmens kanter så får du se olika kartbilder. Du kan förstora, förminska och flytta kartorna med händerna.

SLM 6552 - Enkelpipigt gevär med laddstake,
SLM 6552
Hylla 1

 

Tisdag 3 mars 1865 anordnar Nyköpings skarpskytteförening en målskjutningstävling.
Vinnaren får ett fint pris, geväret här ovanför, med dagens datum ingraverat på bygelns
undersida.

Skarpskytterörelsen växer och samlar vid tidpunkten över 200 föreningar och över 30 000 skytteintresserade män från alla samhällsklasser på banor runt om i hela landet. Rörelsen menar att den svenska yrkesarmén är för svag och behöver kompletteras med allmän värnplikt och frivillig folkbeväpning.


SLM 22389 - Oljemålning, stadsbron i Nyköping före 1888
SLM 22389
Hylla 1

 

Under 1888 förändrades den här vyn, från Kvarnbron uppströms mot Stadsbron. De så kallade klappbryggorna, som använts för att tvätta i ån, fanns kvar. Men prästgården som du ser i mitten av bilden, invid brofästet nedanför kyrkan, försvann.

Den hade flyttats dit från Lerbo efter stadsbranden 1719. Men nu var det dags igen. Hela byggnaden flyttades och bytte adress. Denna gång till Brunnsgatan 17.

Olja på duk, Janne Lundgren, ca 1870


SLM 8611 162 - Våg
SLM 8611 162
Hylla 1

 

Tisdag 5 december 1893 utkommer det allra första numret av Sörmlands Nyheter. Tidningens ambition är att verka för ”länets bästa, fosterlandets väl och vårt folks materiella och andliga förkovran”.

En av de största annonsörerna är guldsmeden Carl Henrik Forsman som rekommenderar sitt välsorterade utbud och ovanligt billiga priser. I hans verkstad på Västra Storgatan 2
finns mängder av verktyg som använts av guldsmeder före honom.

Den här så kallade corpusvågen till exempel, är daterad till 1868.


SLM 693 7 - Fotboja av järn
SLM 693 7
Hylla 1

 

Fredag 26 juni 1846 kommer den nittonårige Carl Johan Reinhold Andersson till Slottsfängelset på Nyköpingshus. Han är klädd i svart mössa, blå tröja, väst, vita byxor, randig skjorta och stövlar. 

På midsommarafton rymde han från Kungliga Svea Livgardet i Stockholm, efter bara en månad i tjänst. Hans plan var att ta sig till Norrköping och där kliva på en båt. Men eftersom han saknar pass gjorde han en förfalskning. Nu har han gripits och är i Nyköping i väntan på att bli dömd.

Fotboja från slottsfängelset.


SLM 7930 1-2 - Glasögon med utfällbart sidoglas, blått glas
SLM 7930 1-2
Hylla 1
SLM R12-88-4 - Äreport med anledning av ett kungligt besök, Nyköping
R12-88-4
Hylla 1

Tisdag 2 september 1877 invigs den första järnvägsförbindelsen till Nyköping. Kung Oscar och kronprins Gustaf är här för att inviga och det har byggts en äreportal i slutet av Västra Storgatan.

Glasögonen, så kallade järnvägsglasögon, är av något tidigare datum. Tågen hade då ofta öppna vagnar och glasögonen användes för att skydda resenärernas ögon från sotig rök, både från sidan och framifrån. Den blå färgen ansågs skydda bäst.


SLM 7757 - Kvadratiskt trämått med zinkade hörn, krönt 1885, från Nyköping
SLM 7757
Hylla 1

 

Onsdag 29 april 1885 är det marknad i staden. Besökaren kan köpa slaktfeta oxar för 165 kronor och de billigaste mjölkkorna kostar en hundring. Men utbudet på kreatur är ganska litet idag.

Däremot finns gott om spannmål. Priset på vete, råg, korn och havre anges i viktenheten ”skålpund”. När försäljarna mäter ärtor och potatis utgår de från måttet ”kanna”. Det här måttet, som godkänts och märkts av en särskild kontrollant, rymmer två kannor.


SLM 7996 - Alnmått av trä, märkt nedanför fästet:
SLM 7996
Hylla 2

 

Onsdag 1 juli 1868 uppstår en häftig brand i Periodens pappersbruk strax utanför staden. Tre byggnader totalförstörs men med hjälp av vattensprutor och langning av hinkar lyckas huvudbyggnaden och ett lager för färdigt papper räddas.

Det här alnmåttet, som använts sedan den 14 januari 1813, klarar sig undan lågorna. Men företaget och papperstillverkningen upphör.


SLM 15456 3 - Ölflaska,
SLM 15456 3
Hylla 1
SLM R68-93-4 - Sundells bryggeri i Nyköping år 1904
SLM R68-93-4 – Gribergska bryggeriet i Nyköping år 1904
Hylla 1

Måndag 18 februari 1907 är det nästan två år sedan stadens två bryggerier, Gribergska Bryggeriet och Lindbergs Ångbryggeri, slogs ihop och bildade Nyköpings Bryggeri AB.

En som inte är nöjd med sammanslagningen är Gribergs före detta ägare Waldemar Sundell. Det är han som har svart hatt på sig i fotografiet. I Rådhusrätten försöker han få
försäljningen av sitt bryggeri ogiltigförklarad. Han hävdar att han inte minns att han har skrivit på något avtal på grund av långvarigt alkoholmissbruk.


SLM 81 - Väska, kontraktsväska använd före 1880 för brev inom Nyköpings kontrakt
SLM 81
Hylla 2

 

Onsdag 1 februari 1861 är det första gången som posten delas ut i Nyköping. Tidigare fick den hämtas ut på postkontoret på Bagaregatan 34. Brevbäraren heter Jonas Pettersson.

Den här väskan, en så kallad kontraktsväska, används däremot inom kyrkans egen postgång. Skrivelser som ska till eller från prästerna ute i landet går via en så kallad kontraktsprost. I Nyköpings västra kontrakt (NWC) är det Harald Ahlberger som har den uppgiften.


SLM 6217 - Brandhink av läder märkt
SLM 6217

 

Onsdag 4 april 1888, vid midnatt, promenerar studenten Nils Fredrik Bergman förbi ett hus på Västra Storgatan och ser brandrök tränga ut genom taket.

Kontoristen Alfons Rydberg hör samtidigt höga rop, tar med sig en vattenfylld så kallad assuransspruta och springer upp på vinden. Det är ett av de brandredskap som måste finnas i varje fastighet – det finns ingen professionell brandkår.

Rummet är rökfyllt och han tvingas snart gå ner igen. Men förstärkning kommer och någon timme senare är elden släckt utan att någon kommit till skada. Brandredskap


SLM 3028 - Lavemangsspruta av tenn med kolv av trä, förvarad i träfodral klädd med sammet
SLM 3028
Hylla 2

 

Lördag 11 maj 1852 skriver provinsialläkaren Gustaf Lundqvist en rapport om läget i Nyköping. Överlag menar han att det här är en sund och regelbundet byggd stad. Undantaget är Östra bergen där den fattigaste befolkningen bor.

Missbruk av brännvin är däremot ett ganska stort problem som ofta leder till sjukdomar. Särskilt bland arbetarna vid de många klädesfabrikerna. Och på grund av den livliga trafiken på Östersjön kommer syfilis ofta hit med sjöfolket – något som kräver noggrann uppsikt.

Lavemangsspruta som tillhört Gustaf Lundqvist.


SLM 323 - Båtmodell, ångfartyget Nyköping, tillverkad av kapten Albin Ekelund
SLM 323
Hylla 2
SLM 12444 - Megafon av silver, delvis förgylld, tillverkad av Johan Mauritz Corth år 1860
SLM 12444
Hylla 2

1861 kliver kapten Gustav Malmström upp med sin silvermegafon på det nybyggda fartygets kommandobrygga, och utropar dess namn: ”S/S NYKÖPING!”.

Ångfartyget som gick av stapeln, som här syns i en liten modell, var nästan 50 år ett ständigt inslag i Nyköping hamn. Från 1861 till 1909 gjorde hon cirka 150 resor per år och tog passagerare mellan Nyköping och Stockholm. Innan tåg och bil var vattenvägen det snabbaste sättet att resa längre sträckor.


SLM 2961 - Lykta av järnbleck, från Arbetshuset i Nyköping
SLM 2961
Hylla 2

 

Tisdag 5 april 1881 nedtecknas ett antal ordningsregler för arbetshuset vid Nyköpingshus. Bland annat ska de intagna gå ”till vila på anvisat ställe” klockan 9 under den ljusare årstiden, och klockan 8 under den mörka. Då ska lampor och lyktor genast släckas.

På arbetshuset spärras barn och ungdomar in som straff för till exempel, fylleri, olydnad eller föräldralöshet. Här ska disciplin och arbete skapa sunda vanor och bättre människor.

Lykta från arbetshuset


SLM 872 - Räknemaskin av mässing i träfodral, patent 1879
SLM 872
Bord 1

 

Tisdag 10 juni 1879 får den 41-årige maskinisten Johan Fredrik Hellström, som bor här i staden, patent på en beräkningsmaskin som han har konstruerat. Han har arbetat på
den under lång tid och redan förra året uppmärksammades han i svenska tidningar.

Maskinen, en slags tidig miniräknare, är tillverkad av koppar och valnötsträ och kan användas för addition upp till femsiffriga tal (1-99 999).


Objektet saknas

 

Torsdag 3 juli 1879 skriver lantbrukaren Carl Fredrik Nyman på Hesselby gård utanför Nyköping en kort anteckning i sin almanacka. Varje dag noterar han väderleken och om det har hänt något utöver det vanliga. 

Idag har det varit mulet och regnigt. Hans morbror har åkt till staden och lånat 400 kronor på banken för att kunna betala räntorna till fru Rydberg.


SLM 37968 - Snusdosa av silver från 1883, gåva till GW Janzon
SLM 37968
Bord 1

 

Fredag 6 december 1883 får Gustaf Werner Janzon i Kvarsebo en snusdosa från Näfvekvarns arbetarförening.

Gustav är kantor och får gåvan, med ingraverat namn, datum och hälsning, för sin insats som ledare för arbetarföreningens kör.

Snusdosan har tillverkats av silversmeden JG Kihlborg här i Nyköping.


SLM 8878 - Voltakors av zink, koppar och sämskskinn, använd inom folkmedicinen
SLM 8878
Bord 1

 

Onsdag 7 januari 1881 har provinsialläkaren Gustaf Lundqvist besökt och inspekterat stadens två apotek – Gripen på Västra Storgatan och Phoenix på Stora Torget. Han har inget att anmärka på deras verksamhet. 

Däremot är han lite irriterad på de kvacksalvare i stadens närhet som invånarna ibland vänder sig till. Han nämner två ”gamla kärringar” – Romans Greta i Kila och kyrkvaktarhustrun Lundblom i Lid. Dessutom brukar ”Wingåkersgubben” Aronsson då och då komma till staden. 

Voltakors, alstrar svag elektricitet om doppat i vatten eller ättika.
Ska bäras runt halsen.


SLM M036413 -
SLM M036413 – “Fru Höglund”
Bord 2
SLM M036414 -
SLM M036414 – “Fanjunkare herr Höglund”
SLM P09-2064 - ”Doctor G. Lundqvist”, stadsläkare i Nyköping
SLM P09-2064 – ”Doctor G. Lundqvist”, stadsläkare i Nyköping
SLM M036412 - Kyrkoherde Olof Rogberg (1787-1863), Nyköping år 1863
SLM M036412 – Kyrkoherde Olof Rogberg (1787-1863)
SLM M036458 - Flicka med korkskruvslockar och vid kjol
SLM M036458
SLM M028525 - Pjäs
M028525
SLM M028524 - Nyköpings amatörsällskap.
M028524
SLM M028527 - Hen Åhlström.
M028527
Objektet saknas
SLM P09-2121 - ”Frih. Gotthard Marcks von Würtemberg och hans hustru Charlotte f. Ahlenius”
SLM P09-2121 – ”Frih. Gotthard Marcks von Würtemberg och hans hustru Charlotte f. Ahlenius”
SLM P09-2065 - ”Doctor J. W. Granberg”, lasarettsläkare i Nyköping
SLM P09-2065 – ”Doctor J. W. Granberg”, lasarettsläkare i Nyköping
SLM P09-2091 - Fru Amalia Hellström, 1870-tal
SLM P09-2091 – Fru Amalia Hellström, 1870-tal

Fredag 27 april 1863 annonserar Axel Wilhelm Åkerlind i tidningen och berättar att ”Herr Wimmerströms trädgård åter är öppen för fotografering, dagligen till klockan två på eftermiddagen”.

Trädgården ligger innanför ett konditori på Västra Storgatan 27. Tidigare har han fotat under bar himmel men sedan en månad finns en paviljong som hans ateljé har flyttat in i.


SLM X04-001 - Syskonen Ringvald år 1844
SLM X04-001 – Syskonen Ringvald år 1844
Bord 2

 

Söndag 3 november 1844 lämnar den kringresande porträttören Per Lindberg staden efter att ha varit här några veckor. I sin tillfälliga bostad och ateljé, i en källare, har han bland annat tagit den här bilden. Det är det äldsta fotografiet, eller rättare sagt en Daguerreotyp, från Nyköping som finns i museets arkiv.

Framför kameran sitter Olga, Edla, Rickard, ”Gurelie” och Herta Ringvald, barn till stadens kronofogde. Minstingen Olga kan inte sitta still och får ett spöklikt suddigt ansikte i bilden.


SLM 6173 - Barnparasoll, tryckt bård med barn, krycka med porslinshuvud
SLM 6173
Podie 1
SLM 11233 1-2 - Fotografi på stativ, tvååriga Lilly Wickström i Nyköping, år 1899
SLM 11233

Måndag 6 november 1899 kommer den tvåårige Lilly Wickström till Nyköping. I somras dog hennes mamma av lungsot och sedan dess har hon bott med sin pappa och tvillingbror Erik i deras lägenhet på Wollmar Yxkullsgatan 11 i Stockholm.

Nu ska hon börja ett nytt liv, tillsammans med sin moster Elin och hennes make Hjalmar. Hennes pappa och bror är kvar i Stockholm. Lillys paraply, som hon fick i present 1901


SLM 31894 - Husmodell, bostadshus på Stenbrovägen i Nyköping
SLM 31894
Bord 3

 

Måndag 6 maj 1912 är allt godkänt och papperna påskrivna. Snickaren Gustaf Claesson får tillträde till tomt nummer 66, Runebergsgatan 6, i det nya egnahemsområdet och kan nu börja bygga sitt hus.

Tomten köps loss från staden för 1042 kronor och 20 öre. Genom det påskrivna avtalet får han även ett lån på drygt 5000 kronor för husbygget. I avtalet bestäms att tomten ska
vara bebyggd senast ett år efter tillträdet. Modellen av det färdiga huset är byggt 1975 av Yngve Blomgren, Sörmlands museum.


SLM 10778 2 - Träleksak, lejonklippt hund tillverkad vid Nyköpings Leksaksfabrik.
SLM 10778 2
Bord 3
SLM 10778 3 - Träleksak, elefant tillverkad vid Nyköpings Leksaksfabrik.
SLM 10778 3
SLM 10778 4 - Träleksak, gris tillverkad vid Nyköpings Leksaksfabrik.
SLM 10778 4
SLM 10778 8 - Träleksak, pojkfigur tillverkad vid Nyköpings Leksaksfabrik.
SLM 10778 8

Söndag 9 oktober 1910 uppmärksammar veckotidningen Hvar 8 Dag de konstnärliga leksakerna från Berglinds leksaksfabrik i Nyköping. Figurerna, de flesta djur av olika slag, tillverkas av ett enda stycke björkträ och är därför ytterst hållbara.

Den lilla fabriken ligger nedanför Storhusfallet och häromkring arbetas det med trä på fler ställen. Bröderna Ljunggrens Möbelfabrik, Nyköpings Ekmöbelfabrik och Nyköpings Möbelverkstäder är några av de större snickerierna i staden, vid sidan om Nordiska Kompaniets verkstäder.


SLM X201-79 - Gustaf V besöker Nyköping 1914
SLM X201-79
Bord 3

 

Fredag 11 september 1987 anordnas en karneval för första gången i Nyköping. Det är fest runt om i staden med musik, fyrverkerier, dans och ansiktsmålning för barnen.

Höjdpunkten, karnevalståget, går längs storgatorna och Västra Kvarngatan med avslut på Stora Torget. En reporter beskriver hur det är färgglatt, förtätad och nästan magisk stämning när Sambaskolan Gustav Vasa från Uppsala drar igång. Åskådarhöfterna förblir däremot ”märkligt stela” och man kan märka en viss ovana med de tunga sambarytmerna.


SLM 33490 - Väggtelefon från S:t Anna hospital i Nyköping
SLM 33490
Väggmonter 1
SLM RR109-00-2 - S:t Anna hospital, 1920-tal
SLM RR109-00-2 – S:t Anna hospital, 1920-tal

Tisdag 25 juni 1913 rapporteras om ett problem som uppstått på hospitalet, stadens mentalsjukhus. Telefonväxeln har fram till nyligen skötts av hustrun till en skomakare som varit anställd av hospitalet. Men hon har nu försvunnit.

En anledning är troligtvis att hon har haft för dåligt betalt. Eftersom hon förutom att sköta telefonväxeln också har varit portvakt, har hon varit tvungen att själv anställa en medhjälpare. Och då har lönen på 300 kr per år inte räckt till.


SLM 5508 - Modell, förlaga till torgbrunnen i Nyköping, ritad av Ragnar Östberg
SLM 5508
Bord 4

 

Söndag 5 januari 1930 firar Nordiska Kompaniets verkstäder 25-års jubileum. De 40 arbetare som varit med från starten, till exempel träbäraren Frans Oskar Karlsson och sömmerskan Anna Jacobsson, får medalj i Nicolaikyrkan.

Samtidigt, strax efter klockan 13, har tusentals människor samlats på Stora torget. Som ett tack till staden har NK låtit tillverka en ny torgbrunn, ritad av konstnären Ragnar Östberg. Och den ska alldeles strax avtäckas.


SLM 18002 24 - Sko
SLM 18002 24
Bord 5
SLM 18002 22 - Sko
SLM 18002 22
SLM 9501 - Benskiva ornerad i så kallad runstensstil, medeltida
SLM 9501
SLM 18106 48-50 - Flaskpost med meddelande från arbetare i Nyköping år 1924-25
SLM 18106 50

Måndag 24 november 1924 ställer Thure Flink, Martin Karlsson och Gustaf Nordh undan spadarna och tar en paus i arbetet. De river loss en bit papper från ett tobakspaket, skriver sina namn och dagens datum, rullar ihop lappen och pillar ned det i en flaska.

Sedan ett par veckor har de grävt schakt för nya avloppsledningar under Västra Kvarngatan, Behmbrogatan och Rådhusgränd. Samtidigt genomförs en arkeologisk undersökning. I arbetet med att modernisera staden upptäcks äldre lager av dess historia.

Bland annat hittas gamla sulor från ett skomakeri, samt medeltida timmer från hus och gatuläggningar i flera nivåer.


SLM 28995 - King, en stoppad tyghund från 1920-talet
SLM 28995
Podie 2
Objektet saknas

Julafton 1924 får Ingrid Larsson, fyra år gammal, ett ganska stort paket. När hon öppnar det möts hon av ett par bruna ögon som tittar på henne.

Den lurviga leksakshunden, som hennes mamma Ingrid ger namnet King, blir genast en favorit.


SLM 37951 1-50 - Verktygslåda i trä
SLM 37951
Väggmonter 2

 

En vårdag 1935 tas det första spadtaget. Sigfrid Asplund är snickare sedan flera år och arbetar vid husbyggen runt om i staden. Men nu ska han bygga ett eget hem, en plats att bo tillsammans med sin fru Ellen och barnen Rune och Ann-Mari.

Adressen är Ringvägen 1. Det är här, i början av Ringvägen, som de första flerfamiljshusen byggs utanför den gamla stadsplanen.


SLM 1408 - Polisbatong av trä
SLM 1408
Bord 6

 

Lördag 17 mars 1928 klockan 17.45 anhålls den 37- årige Gustaf Hugo Adolfsson utanför Västra Storgatan 31. Anledningen är att han har tiggt pengar och uppträtt hotfullt. Han gör kraftigt motstånd och flera poliser kallas till platsen.

I förhör medger han att han vid flera tillfällen har tiggt både pengar och klädesplagg. Han saknar både arbete och bostad. Han har visserligen sökt jobb som vedhuggare, men utan resultat. Nätterna tillbringar han i lador och andra uthus.


SLM 37514 - Handgjord skylt med glödlampa, Manskören SN
SLM 37514
Bord 6

 

Lördag 26 november 1932 firar Manskören SN 25-årsjubileum och ger konsert i Nicolaikyrkan klockan åtta.

Solisten Olle Björling får beröm för sin klara, vackra röst och innerliga känsla. Kören sjunger med utmärkt precision under hela kvällen och basarna får särskilt beröm. Tenorstämman lät däremot ”en smula ansträngd” vid de högre tonerna, enligt en kritiker på plats.


SLM 36256 - Kartong med silkestråd, från sömmerskan Wilhelmina Franzén i Nyköping
SLM 36256
Bord 6
SLM P11-3731 - Sömmerskan Vilhemina Franzén i sin ateljé på Östra Kyrkogatan 29
SLM P11-3731

Alldeles i slutet av 1920-talet meddelar Vilhelmina Franzén att hennes syateljé har flyttat. Från Kungsgatan 9 till Östra Kyrkgatan 29. Hon har också gift sig och bytt efternamn. Tidigare hette hon Karlsson.

Mina, som hennes vänner kallar henne, har drivit sin ateljé sedan 1926 och ” rekommenderas vid behov av all slags klädningssömnad”. Det är hennes låda med silkestråd och det är hon som syns till höger i fotografiet.


SLM 37037 - Anna Segelbergs dagbok från 1925
SLM 37037
Bord 6

 

På nyårsdagsmorgonen 1926 strax innan nio sitter elvaårige Anna Segelberg på sitt rum i familjens hus och skriver i sin nya dagbok.

”I går kväll var Pappa och Mamma hos Löwenadlers. Klart väder. På förmiddagen var vi ute och gick med Mamma på Öster där jag ej trivs. Det är solsken och vackert väder.”

Klockan åtta på kvällen skriver hon igen.

Nu är det är minus tre grader och ”pappa har varit på visit hos Landshövdingen.”


SLM 24304 - Sjukvårdslåda med innehåll från 1940-talet
SLM 24304
Bord 7

 

Onsdag 25 oktober 1944 går veterinären Torsten Segelberg in till Apoteket Fenix på Stora torget. Grannarna på Östra Villavägen har samlat ihop pengar till en förbandslåda.

Samma dag rapporterar Sörmlands nyheter att hårda strider har utkämpats i Nordnorge. Ryska trupper har forcerat den norska gränsen och rör sig mot staden Kirkenes som försvaras av tyska förband. Över Essen i Tyskland fälldes 4500 ton bomber natten till tisdag.


SLM 37446 - Manne Wahlbergs meddelande till framtiden, från 1942
SLM 37446
Bord 7

 

Måndag 30 november 1942 pågår ett renoveringsarbete i Folkets hus på Östra Kyrkogatan. Axel ”Manne” Wahlberg, en av arbetarna på platsen, jobbar på i höstkylan men tänker samtidigt på det pågående världskriget. Han sätter sig ner och skriver ned ett meddelande till framtiden.

”När denna skrivelse kommer i dagen hoppas jag att det är fred i världen. Som det är nu så är det någonting ohyggligt för både människor och djur. Urusel civilisation.”


SLM 33434 - Skidglasögon med celluloidplattor från 1958
SLM 33434
Bord 8

 

Vintern 1958 ska Christina Källman, 14 år, åka på en skidresa till Norge som anordnas av Östra församlingshemmet. Hon är inte aktiv i den ungdomsgrupp som finns i församlingen, men är en av många som ändå tycker att det låter lockande att åka skidor.

Inför avresan är hon och hennes kompisar ute och promenerar i snabb takt med sina nyinköpta pjäxor på sig, för att inte riskera att få skavsår i fjällen. Hon handlar också diverse nödvändiga saker, till exempel ett par skidglasögon för skydd mot solen.


SLM 36115 - Skridskor,
SLM 36115
Bord 8

 

Söndag 9 januari 1949 är det två veckor sedan 14-årige Olle Hallberg fick sina nya skridskor i julklapp. På Skavsta har F11:s idrottsförening byggt en hockeyrink och den här morgonen är isen blank när hans gäng har samlats för att spela hockey.

Men Olle märker snabbt att glasögon immar igen. Det känns otäckt att gå in i närkamper. Efteråt tänker han att ”prommis” på Folkungavallen kanske är en bättre idé. Där spelas det musik och man kan paråka med någon tjej som man spanat in.


SLM 11266 3 - Modell av sideboard, Elias Svedberg.
SLM 11266 3
Bord 7
SLM 11266 4 - Elias Svedbergs modell, Trivaserien, NK´s verkstäder i Nyköping
SLM 11266 4

Måndag 15 maj 1944 börjar Elias Svedberg på sitt jobb som arkitekt vid Nordiska Kompaniets Verkstäder. Som frilansare har han redan tidigare jobbat med Triva, NK:s möbelserie skapad ”av unga människor för unga människor”.

Hittills har Triva-möblerna varit hantverksgjorda men Elias har en idé om en annan typ av konstruktion – serietillverkade och billigare möbler som kan säljas i platta paket och monteras ihop av kunden. Det har aldrig tidigare gjorts i Sverige.


SLM 37374 - Vita barnskor av läder från 1955
SLM 37374
Bord 9

 

Våren 1955 går Gudrun Larsson omkring i staden och letar efter ett par skor till sin snart ettåriga dotter Kerstin. Det är hennes första par, så det känns lite extra viktigt att det blir rätt.

Men vad ska en ettåring ha för skor egentligen? Hon kan ju inte gå ännu. Men det är klart, det kommer hon ju att lära sig närsomhelst.

Gudrun fastnar för de här, ett par vita skinnskor i storlek 18.


SLM 35748 - Leksakståg av trä, från daghemmet Klockberget i Nyköping, mitten av 1900-talet
SLM 35748
Bord 9

 

Lördag 2 oktober 1954 invigs stadens första kommunala daghem, Klockberget. Allt är på plats. Leksaker, sagoböcker, instrument för rytmorkester och slöjdutrustning har inhandlas för 1500 kronor.

Redan tio år tidigare konstaterades det att behovet av daghem var stort. Föreningen Nyköpings Barnkrubba hade visserligen funnits i 50 år men räcker inte till längre. Staden växer, kvinnor förvärvsarbetar och få har råd att anställa hembiträden.

Det är också viktigt, sägs det, att barn tränas i ”samlivets och samarbetets svåra konst”.


SLM 11690 - Motbok, Nyköping 1950
SLM 11690
Bord 9

 

Fredag 27 oktober 1950 kvitterar Carl Gustaf Blomberg ut en ny motbok. De senaste 30 åren har man behövt en sådan för att köpa vin och sprit. Varje motboksinnehavare får köpa en viss mängd per månad och varje köp registreras.

Med den här boken har Carl Gustaf rätt att handla på Systembolaget här i Nyköping, på Bagaregatan 52.


SLM 6645 - Leksaksbil av plåt, Plymouth
SLM 6645
Bord 10

 

Söndag 31 mars 1946 är det fullt med bilar och människor på Teatertorget. För första gången utanför USA visas årets modeller av Plymouth och De Soto. Sörmlands Nyheters reporter imponeras av hur snygga bilarna är och beskriver efter en provtur att det inte heller är något fel på deras acceleration och snabbhet.

Det är AB Nyköpings Automobilfabrik som har importerat de splitternya exemplaren.

Miniatyr av en Plymouth


SLM 10808 4 - Nyckel
SLM 10808 4
Bord 10
SLM 10808 19 - Skål
SLM 10808 19
SLM 10808 25 - Fragment från målad glasbägare, mansfigur
SLM 10808 25
SLM R13-91-3 - Utgrävning vid Franciskanerklostret på 1960-talet
SLM R13-91-3

Torsdag 25 maj 1961 pågår en arkeologisk undersökning av det gamla Franciskanerklostret från 1200-talet.

Klostret upptäcktes redan på 1890-talet när grunden till en ny flickskola skulle grävas. Men det är föst nu som man får en bättre bild av an får en bättre bild av klostrets form. Till exempel att kyrkan var 30 meter lång, byggd av tegel i gotisk stil.

Man hittar även gravar och diverse lösfynd. Här ser du en nyckel, fragment från skålar och en målad glasbägare.


SLM 37690 - Thorsmanplugg
SLM 37690
Bord 10

 

Torsdag 27 februari 1964 stannar verksamheten på Periodens bomullsspinneri efter 90 år. Textilmaskinerna säljs för fortsatt produktion till Östafrika.

Men ny verksamhet är redan på gång. Thorsman & Co, som har växt ur sina lokaler i Bålsta, har redan köpt anläggningen och är redo at flytta in. Det unga företaget har växt snabbt och blivit känt tack vare Thorsmanpluggen – de gröna, blå, röda och gula plastpluggar som snabbt konkurrerat ut alla träpluggar.


SLM 33449 1-2 - Planetspelet från 1960-talet
SLM 33449 1-2

 

Måndag 22 mars 1965 skriver Södermanlands Nyheter om Alexej Leonov. Han är den första människa som lämnat sin farkost och tagit en rymdpromenad. Nu har han kommit tillbaka till jorden och berättar om sina upplevelser:

”Jag överväldigades av universums oändlighet. Allting var fullständigt klart och synligt”

Ingen har ännu landat på månen, men rymden är alltmer närvarande. I såväl storpolitik som barns fantasier. I sällskapsspelet slår man men tärningar, snurrar på en skiva och tar sig fram med färgglada raketer längs olika planeters omloppsbanor.


SLM 33024 - Klänning i rosa syntetmaterial med mönsterstickat liv i vitt och rosa
SLM 33024
Pendlad 1

 

En vårdag 1971 går Maj-Britt Alvarsson in på Wilsons Damekipering i hörnet Östra Storgatan/Sankt Annegatan. Hon är en 37 år gammal socialkamrer i Oxelösunds kommun. Idag ska hon köpa något som hon kan ha på sig på jobbet.

Vad som helst fungerar inte, det finns vissa klädkoder som måste följas. Att ha på sig byxor till exempel, anses opassande för kvinnor. Så det får bli den här istället, en stickad vitrosa syntetklänning.


SLM 36642 1-2 - Träningsoverall i vitt, med blått maskinbroderi
SLM 36653
Pendlad 2

 

Hösten 1981 har Jenny Karlström just börjat på högstadiet och behöver gympakläder.

För något år sedan fick hennes pappa Sven Åke den här träningsoverallen när SAAB, där han jobbar, lanserade bilmodellen LANCIA 600 i samarbete med den italienska Fiat- gruppen. Han använder den aldrig, men Jenny tycker att den är rätt snygg. Så hon lägger upp byxorna och gör den till sin.


SLM 36653 - Värmespolar, en eftertraktad julklapp 1969
SLM 36653
Bord 12

 

Julafton 1969 har Gudrun, 18 år, varit uppe sedan klockan sex. Då vaknade hon och började lyssna på julsånger.

Vid julklappsutdelningen får hon en kamera, parfym, almanacka och handdukar. Men framförallt en efterlängtad röd låda – ”Carmen Curlers Deluxe”. Gudruns hår är alldeles rakt men med värmespolarnans hjälp tänker hon fixa den åtråvärda pagen.

Hennes mamma får också en uppsättning, av enklare sort, utan spegel och med genomskinligt plastlock.


SLM 24690 - Fingerring av guld, Gustaf Folcker, Stockholm 1866
SLM 24690
Bord 12

 

Tisdag 13 juni 1978 jobbar Ann-Mari Lövgren som guide på Gamla Residenset vid Nyköpingshus. Plötsligt ser hon en ring som ligger på golvet. Hon lämnar in den till polisen, men ingen anmäler den saknad.

Det finns två stämplar på ringen, GF och M5, som innebär att den är tillverkad av Gustaf Folcker i Stockholm år 1865. Tittar man noggrant kan man även se bokstäverna C.O.S., men det är oklart det betyder. Det finns också ett namn ingraverat, men det är omöjligt att se vad som står.


SLM 36306 - Tombola av metall och celluloid, från midsommarfesterna vid Nyköpingshus
SLM 36306
Bord 12

 

Lördag 24 juni 1967 firas midsommarafton traditionsenligt på Nyköpingshus. Det mesta är sig likt med dans, lekar för barnen, fyrverkerier och lotteri. Men i år bjuds det på även något nytt. På kvällen kan besökarna dansa till modern dansmusik av Garvis Showband.

Trots detta är det betydligt färre besökare i år än tidigare, endast 7500. Arrangörerna är bekymrade. Om trenden fortsätter kan det bli nödvändigt att ställa in festligheterna framöver.

Tombola om använts vid midsommarfesterna på Nyköpingshus


SLM 36566 - Planteringsspade av järn från Nyköping
SLM 36566
Bord 12
SLM 36561 - Häcksax med rödmålade handtag, från Nyköping
SLM 36561
SLM 36565 - Hacka, femkload kultivator från Nyköping
SLM 36565
SLM P08-2250 - Sigurd Eriksson vid sin örtagård på Råbyvägen i Nyköping
SLM P08-2250

En sensommardag i början av 1980-talet påtar Sigurd Eriksson i sin örtagård vid villan på Råbyvägen i Harg. Han flyttade hit för tjugo år sedan med sin familj då han, precis som många andra i det nybyggda bostadsområdet, arbetade på det närliggande F11.

Han spenderar mycket tid i sin trädgård och odlar potatis, grönsaker och blommor. Örtagården är bara en liten, men ytterst välskött, del.


SLM 36636 1-5 - Svart mobiltelefon med laddare från 1999
SLM 36636 1-5
Bord 12

 

Tisdag 25 maj 1999 går Roland Johansson från Flen in på On Off-varuhuset invid E4:an Nyköping.

Under en längre tid har han funderat på att köpa en mobiltelefon. Så när han i en annons för ett par dagar sedan såg att Nokias modell 3110 bara kostar en krona, bestämde han sig för att slå till.


SLM M034027 - Dr Ivar Brandberg och hans fru Mathilda

SLM M034027

Ritbord 1

Måndag 14 september 1896 börjar Ivar Brandberg sitt nya jobb som stadsläkare. Den hösten är det många som insjuknar i scharlakansfeber, en smitta som troligtvis har kommit till staden från Stigtomta.

De sjuka och deras nära isoleras på epidemisjukhuset. Deras bostäder desinficerats med formalin. Linne och sängkläder bränns. Några protesterar mot åtgärderna men tack vara dessa förhindras en epidemi i staden.

I bilden syns Ivar med sin fru Mathilda.

SLM P09-225 - Familjen Indebetou på Västra Storgatan 38A i Nyköping

SLM P09-225

Måndag 1 augusti 1898 rapporterar tidningen att strömmen ska släppas ut i ledningarna under eftermiddagen. De som har hunnit få sina ledningar i ordning kommer att kunna ” avprova den nya belysningen”. Det är första gången som elektriska lampor kan tändas inomhus i Nyköping.

Det är inte alla som har lampor. Men i det Indebetouska huset på Västra Storgatan står det en på bordet i vardagsrummet. I bilden syns även Hilda, Govert, Johan Govert och i förgrunden Anna Indebetou.

SLM A28-563 - Stora torget i Nyköping omkring 1905

SLM A28-563

Det är sommar 1905. Träden står lummiga framför Nicolaikyrkan. Ett tiotal barn sitter på marken och rensar ogräs som växer mellan kullerstenarna framför landshövdingens residens. En vuxen man övervakar arbetet. Två personer talar med varandra invid torgbrunnen och ett barn är där för att hämta vatten. I övrigt är torget så gott som tomt.

Även en bit bort, på Nyköpings Lawn Tennis Club, växer gräset frodigt. Tennisbanan ligger mellan teatern och järnvägen mot Oxelösund.

SLM A28-624 - Tennisbana vid teatern i Nyköping

SLM A28-624

SLM R112-94-2

SLM R112-94-2

SLM R32-86-2 - Svalins mekaniska omkring år 1900

SLM R32-86-2

SLM R237-85-4 - Fors ullspinneri ca 1890

SLM R237-85-4

Fors Ullspinneri 1890

SLM RR149-00-1 - Missionshuset i Nyköping, missionsförenings lokal innan ombyggnad år 1900

SLM RR149-00-1

Missionshuset, missionsförenings samlingslokal, uppförd 1874 vid Stallbacksgränd

SLM P09-1247 - Lärare vid Nyköpings Högre Allmänna Läroverk omkring 1907

sLM P09-1247

Lärare vid Nyköpings Högre Allmänna Läroverk omkring 1907

SLM R145-93-6 - Hemgårdens ålderdomshem i Nyköping år 1907

SLM R145-93-6

Hemgårdens ålderdomshem och fattiggård 1907

SLM R32-86-3 - Demonstration i Nyköping på Stora Torget

SLM R32-86-3

Måndag 26 april 1909 samlar Föreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt till möte i Nyköping. Elin Påhlman från Gnesta håller ett föredrag där hon kritiserar uppfattningen att kvinnlig rösträtt skulle vara något ”löjligt”. Att rösta, menar hon, är både en rättighet och en skyldighet.

Bilden är taget vid något av de många rösträttsmöten som anordnades under detta år. Att döma av fanorna deltar även arbetarrörelsen. I bilden ovan rör sig ett rösträttståg över Stora torget.

Objektet saknas
SLM P09-1230 - Sällskap med hund vid gatukorsningen Bagaregatan/Kungsgatan i Nyköping

SLM P09-1230

Vintern 1907 har ett påpälsat sällskap med hund ställt upp sig framför kameran i gatukorsningen Bagaregatan/Kungsgatan. Vilka de är eller var de är på väg vet vi inte.

Personen som tagit bilden däremot, han heter Stephan Janzon. Vid tidpunkten äger han en kakelfabrik på Hamnvägen där affärerna går sämre än förväntat. Han är också amatörfotograf och tillbringar mycket tid med sin kamera på stadens gator och torg.

SLM R34-85-6 - Folkungavägen, dåvarande Skeppsbrovägen i Nyköping, sent 1800-tal

SLM R34-85-6

 

 


Objektet saknas
SLM R4-83-1 - Glödlampsfabriken i Nyköping, omkring 1915-1920-tal

SLM R4-83-1

Det är en helt vanlig dag på jobbet mitten av 1920-talet. August Mouche arbetar iklädd sin vita t-shirt i glashyttan vid Skandinaviska Glödlampsfabriken. Intill honom syns bland andra Bror Skog (med skärp runt midjan) och Gustaf Eriksson (iklädd vit skjorta). De två pojkarna i bildens nederkant arbetar som formhållare.

Det är varmt och arbetet är intensivt. Under en dag kan en enda arbetare blåsa 900 lampor per dag.

SLM P09-427 - Fors Ullspinneri, 1920-tal

SLM P09-427
Tisdag 11 juni 1912 påpekar en anställd vid hospitalet att det är svårt att hitta biträden till institutionens kök, tvätt och bageri.

De många kvinnorna som arbetar vid stadens fabriker har mycket bättre villkor. De jobbar 52 timmar per vecka. Hospitalets biträden jobbar 60-80 timmar. Fabriksarbeterskorna har cirka 30 kronor kvar när de betalat hyra och mat. Hospitalets biträden har bara 17 kronor.

I bilden syns hela personalen vid Fors Uppspinneri cirka tio år senare. Hälften av de anställda är kvinnor.

SLM SB-N-5 - Fordon

SLM SB-N-5

Fredag 19 september 1924 rullar den allra första stadsbussen ut på Nyköpings gator. Det finns plats för 14 passagerare och föraren Arvid Hellqvist står här i snöslasket på Smörtorget/Rådhustorget.

Busslinjen utgår från Östra station, ungefär vid järnvägsviadukten på Öster, kör in till Stora torget och vidare till Harg. En alternativ rutt går från Östra station via Stora torget till den nyligen invigda Nya kyrkogården. Bussen gör 6-8 turer per dag.

SLM P07-2945 - Greta Ramström den 23 feb 1919.

SLM P07-2945

Greta Ramström den 23 feb 1919

SLM R291-93-3 - Dräkt

SLM R291-93-3

Tidigt på våren 1910 sätter ett arbetslag igång att lägga grunden till ett nytt stort hus i hörnet av Repslagaregatan/ Bagaregatan. Verktygen består av spett, släggor och spadar. Arbetet börjar klockan sex på morgonen och pågår i tio timmar.

Nummer två från vänster i den nedre raden heter Karl Grönberg. Han är grovarbetare och tjänar 37 öre i timmen. Innan vintern kommer måste grunden vara lagd, när marken fryser går det inte att jobba längre.

SLM M031492 - Fattigvårdsstyrelsen i Nyköping

SLM M031492

Fattigvårdsstyrelsen

 


SLM M031042 - Midsommarfest vid Nyköpingshus

SLM M031042

Midsommarafton 1942 är det första gången som högtiden firas med stor fest på Nyköpingshus. Förberedelserna har pågått i månader, omkring 7000 personer är på plats och solen skiner.

Stadens hantverkare och slöjdare visar upp sina arbeten. Det dansas runt midsommarsången. För barn och ungdomar ordnas diverse tävlingar och trots några ordentliga skråmor är det ingen som hänger läpp. På kvällen är det premiär för dramatiseringen av Nyköpings gästabud på Borggården.

SLM A28-596 - Stora Hotellet på Brunnsgatan 31 i Nyköping 1930

SLM A28-596

Lördag 9 april 1933 anordnar Nyköpings Nationella Ungdomsförening fest på Stora Hotellet. Medlemmar från stadens moderata väljarförening och kvinnoklubb är också bjudna. Tillställningen börjar klockan åtta och det bjuds på sång, dans, diktuppläsning och fiskdamm.

SLM S313-5

SLM S313-5

På söndagskvällen den 3 april 1949 ordnar Sundbergs konfektion modevisning på Stora hotellet för att samla in pengar till Rädda barnen och Nyköpings lottakår.

Vårens och sommarens dammode kommer från Paris. Trenderna som visas upp genom ett stort urval dräkter, klänningar och kappor är varierande. Särskilt uppmärksammas att kjolarna kommer att vara betydligt kortare denna säsong – ungefär 35 centimeter från golvet.

SLM M255-5 - Isbanetävling i Nyköping 1947

SLM M255-5
Söndag 14 december 1947, sekunden innan start under isracingtävling i vid Lergropen i Kungshagen. Gunnar Hellkvist och Gösta Jonsson är Nyköpings mest framstående förare.

SLM A14-64 - Sörmlandsfilmen 1947

SLM A14-64

En tidig vårdag, samma år (1947), pågår filmning av renässansmodellen över Nyköpingshus. Modellen byggdes av konservatorn Hjalmar Gustavsson till en sammanlagd kostnad av 1 3756 kronor.

SLM R182-78-12 - Hushållsundersökning 1945

SLM R182-78-12

I november 1945 får en familj på Borgargatan besök av Socialstyrelsen. En grupp arkitekter och sociologer håller på med en hushållsundersökning för att ta reda på bostadstandard, vanor, behov hos familjer i staden och på landet. Syftet är att bygga upp kunskap om hur bostäder ska kunna byggas på ett bättre sätt.

Att sju barn sover i samma rum på tretton kvadratmeter används i undersökningen som ett exempel på den rådande trångboddheten i staden.

SLM K216-2 - Lucia för fångarna 1948

SLM K216-2

Måndag 13 december 1948 sitter de intagna vid fångvårdsanstalten på Östra Rundgatan kring dukade bord. Lussekatterna är orörda och kaffekopparna är fortfarande tomma.

Lucian Signe Franck och hennes tärnor Inger Lortsch, Birgit Lundquist, Lilian Bergström och Inga-Britt Gustavsson har just sjungit luciasången och tågat in i den stora hallen.

”De unga männen uppskattade det vackra avbrottet i den annars trista fängelsevistelsen”, skriver reportern på tidningen Folket.

SLM 37914, X10-066, X10-067 - Två röntgenbilder, lungor, från 1948

SLM X10-067

Torsdag 16 dec 1948 röntgar Bertil Nyman sina lungor på lasarettet. En kort tid senare ska han utvandra till USA.


SLM POR54-3469-2

SLM 54-3469-2

Ritbord 4

På måndagseftermiddagen den 12 juli 1954 rullar två norrköpingsbor in i staden. Plötsligt, i höjd med Västra Storgatan 22, börjar deras motorcykel brinna. Höga lågor flammar upp och brandkåren är snabbt på plats. Men fordonet totalförstörs. ”Synd om de semestrande ungdomarna!”, konstaterar tidningen Folket i en kort notis om olyckan.

SLM P2017-0148 - Husmorsskolan i Nyköping 1958-1959

SLM P2017-0148

Våren 1959. Eleverna Kalle, Kerstin, Lena och en moped utanför husmorsskolan på Skjutsaregatan 22C.

SLM POR57-5638-1 - Barnens dag i Nyköping år 1957

SLM 57-5638-1

Fredag 13 september 1957 är kvällen kylig när Barnens dag-firandet just har inletts. Festligheterna kommer att pågå hela helgen. Det så kallade ”tuff-tuff-tåget” rullar längs Västra Storgatan.

Tidigare under kvällen har Povel Ramel uppträtt i ett stort grönt tält på Rättarvallen intill det största tivoli som någonsin setts i staden. På dansbanan spelar Göte Wilhelmssons orkester med Lily Berglund på sång.

SLM P04-25 - Nyår år 1957

SLM P04-25

Den 31 dec 1957 firar Valborg, Lars och dottern Anne-Marie nyår hemma hos sina vänner Margit och Gunnar på Rosenhällsvägen.

SLM P07-2130 - Militära anläggningar

SLM P07-2130

Fredag 9 april 1954 inleds ”Tunnanepoken” på F11, Kungliga Södermanlands flygflottilj, utanför staden. Tunnan är smeknamnet på det nya jetflygplanet S 29C.

På F11 utbildas och organiseras åtta spaninsgdivisioner som, om det blir krig, ska ingå i Sveriges invasionsförsvar. Under fredstid finns fyra divisioner som bland annat sysslar med spaning och fotografering av sovjetiska krigsfartyg och militär trafik i Östersjön.

Objektet saknas
SLM POR55-3885-1

SLM 55-3885-1

En man kliver av den nya rälsbussen som går mellan Tystberga och Nyköping, 1955.

SLM POR57-5469-4 - Oppeby fångvårdskoloni i Nyköping invigs 1957

SLM 57-5469-4

Oppeby fångvårdskoloni invigs 1957. Det här är en av ett 20-tal liknande institutioner i landet. Men kolonin i Oppeby är ovanlig eftersom det särskilt är fångar med olika fysiska sjukdomar som tas in – till exempel hjärtproblem, epilepsi och reumatism.

Idén är en slags omskolningsanstalt där de intagna ska få lära sig ett arbete som passar deras fysiska förutsättningar. De tjugo intagna får framförallt syssla med sömnad och olika typer av monteringsarbeten.

SLM OH0934-33 - Realskrivning i Sporthallen i Nyköping 1963

SLM OH0934-33

Fredag 19 april 1963 är sporthallen förvandlad till skolsal. 253 elever från läroverket deltar i den stora realskrivningen.

SLM OH0310 - Dräkt

SLM OH0310

Fredag 25 september 1959 pågår shoppingen för fullt i Tempos nyöppnade varuhus i korsningen Västra Storgatan – Västra Trädgårdsgatan.

SLM OH0765-36 - Förlossningen, Nyköpings länslasarett år 1960

SLM OH0765-36

Lördag 28 maj 1960 har sköterskan Lilian Hammar ansvaret om barnsalen på BB, där 20-30 ”rosiga små keruber bereder sig på att möta tillvarons hårda törnar”, enligt Sörmlands Nyheter.

På BB föds 800-900 barn per år och hemfödslar blir allt mer sällsynta. Ny teknik och nya metoder har introducerats. Även den moderna trenden att låta det nyfödda barnet ligga i en säng bredvid mammans har diskuterats bland personalen. Men i den frågan är man skeptisk – mamman behöver lugn och vila.

SLM M006034 - Demonstration mot rasförtryck i Nyköping

SLM M006034

1 maj 1961, demonstrationståg

SLM OH0569-4 - Motion och idrott

SLM OH0569-4

Måndag 5 september 1960 har kanotisterna Sven-Olov Sjödelius, Gert Fredriksson och Åke Nilsson kommit hem från OS i Rom. Simmaren Barbro Flodström skulle också ha varit med vid mottagningen på Stora Torget. Men hon missade bussen från Stockholm och har inte dykt upp ännu.

Sörmlands Nyheters reporter beskriver hur välkomnandet inte präglades av någon ohämmad eller översvallande entusiasm – ”Vi ligger inte åt det hållet i den sörmländska residensstaden, men värmen i vår applåd kom direkt från hjärtat.”

SLM OH0956-8 - Elefanter i Nyköping år 1960

SLM OH0956-8

Måndag 8 maj 1961 promenerar tretton elefanter in på Stora torget, dricker i fontänen och fortsätter sedan mot Stadsbron. En bit in på Östra storgatan vänder de för att gå tillbaka över Väster och ut till cirkusplatsen med en stor samling barn efter sig.

Ikväll och imorgon är det dags för den största cirkus som någonsin satts upp i staden. Tältet rymmer 6000 åskådare. Förutom elefanter och artister från hela världen kommer publiken att få se 150 hästar, 30 kameler, sjölejon, tigrar och andra exotiska djur.

 

 


“Nyköping av idag 1965” Sörmlands museums fototävling


Objektet saknas
Objektet saknas
Objektet saknas
SLM A28-621 - Dam kopplar av med tidningsläsning.

SLM A28-621

September 1965. En kvinna kopplar av med tidningsläsning på Lilla Bergsgränd 3.

Foto: Sture Lindvall

Objektet saknas
Objektet saknas
Objektet saknas
Objektet saknas
Objektet saknas
SLM M029708 - Frälsningsarmén sjunger och spelar.

SLM M029708

September 1965. Frälsningsarmén sjunger och spelar på Stora Torget.

Foto: Georg Söderberg

Objektet saknas

 


SLM OH0020 - Industrianläggningar

SLM OH0020

Ritbord 5

Fredag 26 februari 1965 har fåglar lämnat spår i snön vid Gasverket.

SLM M020983 - Armering inför lasarettsbygget

SLM M020983

SLM 37052 15 - Teckning

SLM 37052

Måndag 24 juni 1963 tecknar Arvid Stille av sin syster Jenny som sitter i gungstolen i familjens hus invid ån på Sankt Annegatan.

Arvid är pensionerad från sitt arbete som länsarkitekt. Tecknandet är en ungdomshobby som hans dotter sagt att han borde ta upp eftersom han har verkat lite sysslolös och moloken. I en serie teckningar avbildar han omgivningarna och huset som snart ska rivas enligt den nya stadsplanen.

 


SLM A1-166 - Ortvägen, Mariebergsvägen och Brandkärrsvägen i Nyköping

SLM A1-166

Ritbord 6

Tisdagen 11 januari 1977 mellan klockan 15.35 och 15.55 ser två personer på Brandkärrsvägen två lysande föremål över vattentornet som därefter rör sig mot lasarettets höga skorsten.

Där pågår en slags formationsflygning under några minuter, varefter ytterligare ett par lysande föremål dyker upp. Alla försvinner sedan österut.

SLM M030082 - Scen ur Tolvskillingsoperan

SLM M030082

Sommaren 1972 sätter Fria Teatern upp Berthold Brecht och Kurt Weills Tolvskillingsoperan på inre borggården vid Nyköpingshus. (t.v)

SLM D05-513 - Anette med FNL-flagga ca 1975

SLM D05-513

Lördag 19 april 1975 har Vietnamkriget precis tagit slut. De sydvietnamesiska styrkorna, FNL, har intagit Saigon och amerikanerna har kapitulerat.

Den åttaårige Anette Andersson står utanför Östra skolan med en stor FNL-flagga.

Objektet saknas
SLM D05-561 - Bilar vid Saab-Ana i Nyköping på 1970-talet

SLM D05-561

Bilar står uppradade utanför Saab-Ana

SLM P2016-0834 - Rivargänget år 1975

SLM P2016-0834

Måndag 21 juli 1975 har bröderna Helge och Erik Eriksson samt Hilding ”Snabben” Karlsson frukostrast. De arbetar med att riva vinden i det så kallade Helanderska huset på Västra Storgatan 13.

Det är bråttom, egentligen skulle huset redan ha varit borta i början av månaden.

SLM D05-522 - Marie på Lindbacke i Nyköping ca 1974

SLM D05-522

Marie Holmqvist är ute på Lindbacke och fotograferas av sin pojkvän. Det är vår, troligtvis 1974.

SLM P2017-1114 - Saab-ANA:s avskedspicknick, 1975

SLM P2017-1114

September 1975 ska Rolle Tunberg sluta sitt jobb på Saab Reservdelar och blir avfirad med picknick. Det är Rolle som är klädd i blått. De övriga, från vänster är: Staffan Boström, Britt Malmberg och Lisbeth Pettersson.


“Nyköping av idag 1998”. Sörmlands museums fototävling


SLM RR44-00-5 - 'Estetfest' på Slakthuset år 1998

SLM RR44-00-5

Ritbord 7

Estetfest på Slakthuset, februari 1998.

Fotograf: Vanja Bolin

Objektet saknas
Objektet saknas
Objektet saknas
Objektet saknas
SLM RR167-99-3 - Dans

SLM RR167-99-3

Sofia Stenquists Balettskola torsdag 23 april 1998. Sofia gör övningar tillsammans med sin dotter Matilda. I bakgrunden syns pianisten Jane Carfors.

Fotograf: Bengt Carfors

Objektet saknas
Objektet saknas
SLM RR168-99-5 - Adam Bromée 1998

SLM RR168-99-5

Adam Bromée sitter vid datorn på Culturum, februari 1998.

Fotograf: Göran Hofstedt

 

 

 


SLM SB13-690 - Passagerare kliver på en buss på Stora torget i Nyköping

SLM SB13-690

Ritbord 7

En förmiddag I mitten av 1980-talet kliver en grupp pensionärer på Stora torget ombord buss nummer 1 mot Bryngelstorp.

Objektet saknas
SLM DIA00-1077 - Östra skolan, klass 5H år 1987

SLM DIA00-1077

Sensommar 1987 och för klass 5H på Östra skolan har höstterminen nyss börjat.

Objektet saknas
SLM SB13-311 - Underhållning

SLM SB13-311

Lördag 12 september 1987 är det öppet hus med musikunderhållning på Södermanlands länstrafiks huvudkontor på Gasverksvägen 7. Nordbergs orkester spelar.

SLM P2015-112 - Musik

SLM P2015-112

Fredag 21 mars 1995 sjunger pensionärskören Klangen för de boende på Rosenkällagården.

Körledaren Jane Carfors, i mörka kläder, startade Klangen för två år sedan. Då hade hon nyss gått i pension och flyttat tillbaka till Nyköping efter en lång karriär som musiklärare, pianopedagog och sångare.

 

 

HUR SKA STADEN BYGGAS?

En stadsplan är en vision om framtiden. Här finns idéer om vad som ska byggas, bevaras, rivas, förändras. 

Men framtiden är svårt att förutse. Det blir inte alltid som planerat. 


SLM 25073 - Plåtskylt med kvartersbeteckning, andra kvarteret 13 c i Nyköping
SLM 25073
Tidslinje 1

 

Kvartersskylt från det andra kvarteret, nummer 13c. Här bodde Adolf Helander som utformade stadsplanen du ser till höger. Hans hus låg i stadens nordvästra utkant, på nuvarande Bagaregatan 53, och står fortfarande kvar.


SLM 13843 - Tvåskuret block av trä med krok och upphängningsanordning av järn
SLM 13843
Tidslinje 1

 

Block som använts vid Nyköpings Bruk som gick i konkurs 1866.


SLM 34098 8 - Ritning
SLM 34098 8
Tidslinje 1

 

Ritning över bostadshus för manliga arbetare vid Nyköpings Bruk. Byggnaden uppfördes i mitten av 1800-talet på nuvarande Västra Kvarngatan 56 och finns fortfarande kvar. Ritningen gjordes troligen när anläggningarna skulle säljas efter konkursen.


SLM A28-592 - Nyköpings bruk omkring 1870, Storhusqvarn och valsverket
SLM A28-592
SLM M029111 - Gjuteriet på Västra Kvarngatan 54 i Nyköping, 1800-talets senare del
SLM M029111
SLM R114-86-6 - Nyköpings bruk omkring 1870
SLM R114-86-6

 

Stadens sårbarhet

Folk kommer och går. Det sena 1800- talets Nyköping karaktäriseras av en stor in- och utflyttning. Mycket beroende av de konkurser och nystarter som avlöste varandra inom tillverkning och industri.

När Nyköpings Bruk gick i konkurs 1866, till exempel, förlorade 353 personer sina jobb. Många arbetare och deras familjer tvingades lämna staden och befolkningen minskade kraftigt.

Konkursen påverkade även stadsbilden. Där fartyg, lokomotiv, ångpannor och järnvägsräls hade tillverkats, återstod några år senare endast ett tomt och förfallet industrilandskap.


SLM R215-95-8 - Byggnation av Periodens kraftstation vid Nyköpingsån, 1908
SLM R215-95-8

Bygge av kraftstation vid Periodens Bomullsspinneri, 18 augusti 1908

 

Att göra staden större, är det verkligen nödvändigt?

Måndag den 15 juni 1885 träffades en oenig Stadsfullmäktige för att diskutera om det var dags att ta fram en ny stadsplan.

Befolkningen hade inte växt nämnvärt på sistone. Och för bara några år sedan, för första gången på 200 år, hade stadsplanen utvidgats mot den nya järnvägsstationen i sydväst. Här fanns det gott om plats att bygga.

Vid omröstningen vann ändå ja-sidan med 15 röster mot 8 och lantmätaren Adolf Helander fick uppdraget att ta fram ett förslag. Resultatet ser du här till vänster. Till rutnätet adderades nya rätvinkliga kvarter i nordväst, norr om Repslagaregatan.

Under den här perioden formulerades flera olika regler för hur varje svensk stad skulle planeras, byggas och organiseras. Renhållning och brandförsvar skulle leva upp till vissa krav. I Byggnadsstadgan från 1874 bestämdes gators bredd, hur stora torg bör vara och vilken standard nya bostäder skulle ha.

Men viktigast av allt, ingenting fick byggas utan en godkänd plan.


SLM F1-31 - Kreatursmarknad i Nyköping, 1890-tal

SLM F1-31

Kreaturmarknad 1890 invid Teatern som invigdes sex år tidigare

SLM R914-92-5 - Torghandel på Stora Torget i Nyköping omkring 1905

SLM R914-92-5

Marknad på Stora torget 1905

Landsbygden i staden

I planer och kartor markerar rutnätet en tydlig gräns mellan industristaden och landsbygden. Men i det verkliga stadslivet fanns ingen sådan tydlig gräns.

De omgivande åkrarna och betesmarkerna var en förutsättning för stadens försörjning. Djur rörde sig på gatorna. Torgen och handelsgårdarna som utmärker 1800-talets Nyköping, var rum där stad och land möttes.


Vattenkraft och bad

Ganska trevlig och något större än Södertälje. Men ”mycket snuskigare och sämre, full av fabriker och kvarnar”. Så beskriver en besökare sina intryck av staden på ett vykort den 6 juli 1903.

Det är kring ån, med vattnet som kraftkälla, som tillverkningsindustrierna har varit samlade de senaste decennierna. I fotografiet syns Fors ullspinneri som var en av de största arbetsplatserna kring sekelskiftet.

Men även det ljusgröna kallbadhuset i trä som låg på platsen 1901-1937.


Objektet saknas
SLM R110-88-3 - Första tåget från Nyköping till Järna

SLM R110-88-3

Premiärturen på järnvägen mot Stockholm den 15 december 1913. Två år senare öppnade sträckningen till Norrköping.

Var ligger staden?

När centralstationen stod klar 1913 var de närmaste kvarteren obebyggda. Här i bilden syns en ensam byggnad omgiven av potatisodlingar.

Att stationen skulle placeras här var inte självklart. Ett bygge öster om staden var ett annat alternativ. En tredje idé var att placera stationen väster om teatern och dra spåret söder om staden. Då skulle tågen ha rullat här utanför, mellan museets entré och Nyköpingshus.


Egna hem

I fotografiet till vänster syns Nordiska Kompaniets möbelfabrik, kort efter att den stod färdig 1906. Fabriken skapade jobb, men också problem. Var skulle arbetarna bo?

Från den politiska vänstern fanns önskemål om att staden skulle bygga hyresbostäder. Men förslaget avvisades till förmån för konceptet ”egna hem”. Staden upplät billig mark och NK gav sina arbetare lån för att bygga egna småhus.

Det var en modell som stadens egen utredning hade kritiserat, eftersom de anställda skulle hamna i en beroendeställning gentemot företaget.


SLM M029503 - Nyköpings länslasarett uppfört 1914, i snö, foto från år 1920

SLM M029503

Riksbankshuset byggs på Östra Storgatan 1901

SLM RR89-01-3 - Riksbanken i Nyköping byggs ca 1901

SLM RR89-01-3
Skolklass framför Östra skolan som uppfördes 1906

En grönare stad

När arkitekten Per Olof Hallman anlitades för att utforma en ny stadsdel i stadens östra utkant strax efter sekelskiftet 1900, var det starten för ett nytt planeringsideal.

Industristädernas allt trängre och osundare stadskärnor hade börjat betraktas som ett problem. Framtidens moderna stad skulle vara något annat. Mot den täta, rätlinjiga formen ställdes det naturliga och organiska.

Trädgårdsstaden var ett begrepp som introducerades. Planen anpassades efter terrängen, vilket ledde till oregelbundet formade kvarter och krokiga gator. Östra villastaden, som området här i Nyköping kom att kallas, är ett illustrativt exempel.

Eftersom politikerna var nöjda fick Hallman även i uppgift att rita en helt ny stadsplan. Den var klar 1913 och syns här till höger. Men eftersom den överklagades flera gånger antogs den kraftigt förändrad först 1923. Allt i planen genomfördes alltså inte.

Bland annat kan du se en gata som går från järnvägsstationen till Stora torget och vidare till hamnen, tvärs igenom rutnätet. Av detta utfördes endast en liten del. Diagonalgatan fick heta Borgaregatan, efter Borgarberget som den aldrig nådde fram till.


Objektet saknas

 

 

 


SLM 9627 - Inramat fotografi,
SLM 9627

 

 

 


SLM M030773 - Nyköpingshus vid fiskbron, 1910
SLM M030773
SLM R142-91-7
SLM R142-91-7

 

 

Upphovsman

Carl-Johan Cottman

Grupperingar

Objekttyp: Utställning


Källhänvisning

Showing qrtag“Historiska ögonblick”, Sörmlands museums samlingar, hämtad 27 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/exhibits/c24-15/