SLM 8234 - Matelasserat vitt täcke från Forsa bruk, tidigt 1800-tal

Titel

SLM 8234 - Matelasserat vitt täcke från Forsa bruk, tidigt 1800-tal

Anmärkning

Täcke av vitt matelasserat linne, stickat med grov bomullstråd, eklövsmönster. Tunt mellanlägg, vadderat bomullsfoder.
(Mycket fint arbete, båda sidor lika fina / B.Ager-Landin)

Två brevkopior: se bilaga/pärm

"Täcke från Forsa Bruk, tillverkat i början av 1800-talet. Brukspatron Daniel Indebetou (1772-1818) och var gift med Johanna Sofia Arosenius (född 1774 i Söderbäcke förs.). De hade 12 barn och för dessa lär det ha sytts liknande täcken vid deras giftermål, varför det från början torde ha funnits 6-7 stycken.

Ett av täckena, som tillhört deras efterkommande familjen Drake på Tisenhult, lär av Fröken Johanna (Janna) Drake ha överlämnats till museet i Linköping. Mönstret har antagligen ritats av en av de yngre sönerna [till Daniel Indebetou], kommendör Govert Adolf Indebetou. Vi tror att detta täcke kommit i vår ägo genom hans dotter Ellen, gift von Fieandt, vår mormor. Vi har också ett litet doptäcke i samma utförande, men det vill vi behålla som en familjeklenod att i framtiden användas vid barndopen i familjen. Vi önskar nu deponera detta täcke i Länmuseet i Nyköping, då vi anser att vi ej kunna förvara det på lämpligt sätt. Det har nu legat hoplagt i många år och är i stort behov av tvättning och översyn, men vi är rädda att fördärva det och vill därför ej göra något åt det"

Nuvarande ägare (1953): Margareta Indebetou, Söderbärke Märta Rudborg, f.Indebetou, Göteborg, Ellen Zetterqvist, f.Indebetou, Stockholm

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

8234

Samtidigt förvärvat

Samling: Släkten Indebetou på Forsa bruk i Östra Vingåker

Tillkomsttid start

1800-tal

Historik

Forsa bruk Forsa Östra Vingåker Oppunda Katrineholm Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1953-02-24

Sakord

Täcke

Specialbenämning

Brudtäcke

Material

Textil: Linne Textil: Bomull

Bredd (mm)

2050

Höjd (mm)

2050

Källhänvisning

“SLM 8234 - Matelasserat vitt täcke från Forsa bruk, tidigt 1800-tal,” Sörmlands museum, hämtad 30 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/294682.