SLM P2017-0568 – Nyköpings kallbadhus år 1932

Bild som illustrerar objekt c24-428956

Beskrivning: Bertil Nyman med kamrater under en simkurs på Nyköpings kallbadhus år 1932

Anmärkning: Varje försommar under några år medverkade Bertil Nyman i simkurser på Nyköpings kallbadhus. Han har berättat om badhuset i sin bok "Bertil Nyman, pojken som lockades av världen utanför".
Ett utdrag ur boken:
"Sommarbadplats - med väggar men utan tak
Kallbadhuset låg nedsänkt i Nyköpingsåns marvatten. Det var målat i en ljust grön färg och ner till badhuset var det en utförsbacke till biljettluckan som var det första man träffade på. En herr- och damavdelning med tillhörande hytter och varsina två bassänger - en liten, grund på ca femton kvadratmeter för de icke simkunniga och en stor cirka tjugu meter lång och tio meter bred, för simmare. Golvet i den lilla bassängen var av trä och det var fårat av år, vatten och nakna fötter, man kände det tydligt. Längs vänstra väggen var det en planka på väggen i brösthöjd att hålla sig i.
Det var här min "simkarriär" startade - simkurs varje försommar i en följd av år. Flickorna hade sin kurs mellan nio och elva och pojkarna mellan elva och ett. Vi var omkring fyrtio - femtio pojkar, som först övade torrsim på land. Sedan fick vi gå ned i den lilla, grunda bassängen och praktisera..."

Ingår i materialet från LIV projektet – en minnesdokumentation under åren 1996-1998 (SLM 17005: 7).


----


"I Sverige fanns alla möjligheter att bada i det fria. Att bada i havet, sjöarna, älvarna och åarna var något som på slutet av 1800-talet började ses som oerhört nyttigt. Men det kunde vara riskfyllt. Det ansågs heller inte lämpligt att män, kvinnor och barn badade tillsammans. För att underlätta för hälsosamma bad i det fria byggdes kallbadhus vid vattnet, med skilda avdelningar för män och kvinnor. Bassängerna hade höj- och sänkbar botten och det kunde finnas små sumpar för den som ville bada ensam.
[...] I Nyköpingsån invigdes 1901 ett kallbadhus. Badet hade fyra bassänger och givetvis skilda avdelningar för herrar och damer. De badade skyddade från nyfikna blickar av ett rejält plank. På 1930-talet hade vattnet i ån blivit så förorenat att det var otjänligt för bad och badhuset stängdes" /Ur "Från vallen till hallen - en upptäckarbok om idrotten i arkiv och kulturmiljöer" (2003), sidan 9-10

Objektnummer: P2017-0568

Tillkomstperiod: 1932

Historik - Byggnadsnamn: Missionskyrkan

Historik - Ort: Nyköping

Historik - Kommun: Nyköping

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Motiv - Byggnadsnamn: Nyköpings kallbadhus

Motiv - Ort: Nyköping

Motiv - Kommun: Nyköping

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Verksamhet

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

SLM-nummer: SLM 17005: 7

Material: Papper

Personrelation

Givare: Einar Nyman, Nyköping

Avbildad: Einar Nyman, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM P2017-0568 – Nyköpings kallbadhus år 1932", Sörmlands museums samlingar, hämtad 28 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-428956/