SLM RKu-0477 – Premiärvisning av Saabs V4-motor år 1966

Bild som illustrerar objekt c24-431828
Bild som illustrerar objekt c24-431828
Foto: Rolf Kukacka

Beskrivning: Premiärvisning av Saabs nya Saab 96 V4 med fyrtaksmotor till återförsäljarna på Storängsbotten, vid Kungliga Tennishallen, i Stockholm hösten 1966. Introduktionen för återförsäljarna sköttes av Göran Thordin och Saabs VD Tryggve Holm. Under tiden togs pressen emot av försäljningsdirektör Sten Wennlo och Hasse Thörnqvist på Skarpnäcks flygfält.

Anmärkning: "Hösten 1966 introducerades Saab 96 med V4-motor. Den nya Saabmodellen kom som en blixt från klar himmel. Saab i Trollhättan hade genom många knep och finter lyckats hemlighålla den nya bilvarianten. Man hade gått så långt sina försiktighetsåtgärder att det inte fanns ett ord om den nya motorn i ordinarie broschyr för Saab 96. Informationen gavs nyfikna spekulanter i ett tilläggsblad som trycktes i allra sista stund. V4-motorn köpte Saab från tyska Ford och var en kombination av de bästa delarna ur Fords V4-program som omfattade ett flertal motorer. Med en cylindervolym på 1,5 liter och en maxeffekt på 65 hk DIN (734 SAE för den som ville skryta) erbjöd den nya Saaben köparna 50 procent mer motoreffekt trots en viktökning på bara 50 kilo" /Ur Saab-Ana de första 50-åren (1987) sidan 57-58.

"... Arnheim, vår chef, han var sjuk. Låg på Nyköpings lasarett för nån galloperation. Så jag fick ta han om… Vi hade en, vad som kallas för Drive-Away. Då hade vi samlat alla bilar, nya bilar med nya motorer, på Storängsbotten i Stockholm. Det var där Sankt Eriksmässan startade på vägen mellan centrum och Lidingö. Där ligger Storängsområdet. […] Och där tog jag emot. Tryggve Holm kom och var med där när våra Saab-återförsäljare kom för att hämta sina bilar. Ingen visste att det satt en ny motor i bilen. Ingen. Det är ju konstigt. Den köpte vi ifrån Ford i Tyskland. De hade den i en utav sina bilar. Och vi hade lyckats alltså att hålla tyst i fabriken hos dem som jobbade. Få upp bilarna till Stockholm. Överlämna dem till återförsäljarna utan att någon hade någon aning om. Och inte pressen. Ingen visste. Det skulle ju vara omöjligt idag vet du [...] Sen på kvällen var det middag med både Chryslerfolk och Saabfolk och våra återförsäljare som var och hämtade bilar på Strand hotell har jag för mig vi var då i centrala Stockholm [...] " /Göran Thordin, intervju 2018-10-24.

Objektnummer: RKu-0477

Tillkomstperiod: 1966

Förvärvsdatum: 2018-05-09

Motiv - Gata: Storängsvägen 10

Motiv - Stadsdel: Hjorthagen

Motiv - Ort: Stockholm

Motiv - Kommun: Stockholm

Motiv - Län: Stockholm

Motiv - Landskap: Uppland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Verksamhet

Bildtyp: Negativ: Sv/V

Personrelation

Omnämnd: Tryggve Holm

Foto: Rolf Kukacka, Viken

Givare: Rolf Kukacka, Viken

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM RKu-0477 – Premiärvisning av Saabs V4-motor år 1966", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 maj 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-431828/