SLM 38120 1-3 – Punktskrivare med tillbehör

Bild som illustrerar objekt c24-431996

Beskrivning: Lars-Ove Nedermans skrivare för att skriva ut i punktskrift.

1: Punktskrivare av märket index advanced
2: Externt tangentbord.
3: Pärm med bruksanvisning i punktskrift

"Skrivaren är modell två i serien punktskrivare när de började tillverka dem. Den användes mot dos-datorer för att kunna skriva ut i punktskrift. Den skriver på traktormatat papper och kan skriva enkelsidiga dokument eller dubbelsidigt. Den går även att skriva på med ett extra tangentbord och
kan då användas som en skrivmaskin. Det extra tangentbordet används också för att ge specialkommandon till skrivaren som exempel få fram inställningar i den och lägga in förändrade punktskriftstecken i ett specialprogram.

Det går också att ställa punktfastheten (hur kraftiga punkterna blir på pappret vid utskrift). När dos-datorerna användes var bl.a. ramminnet ett problem när man använde talsyntes eftersom det var väldigt litet och upptog mycket av dos och ordinarie program. Det som var bra var att alla program på den tiden använde kortkommandon som man kunde lära sig och det var något mycket bra för oss som var blinda eller hade ledsyn. Det var även problem med hårddiskens storlek och ibland var det för smått för att kunna göra allt med dem.

Att kunna skriva ut punktskrift i eget exemplar eller göra flera kopior av dokument var ett stort framsteg för oss som fick möjligheten att ta del av tekniken. Den var inte fri på den tiden. Man var tvungen att gå i någon skola för att få chansen att ta del av det här. Att köpa dessa produkter för en enskild person var inte för alla eftersom det var dyrt att köpa in allt som behövdes. Dessa hjälpmedel är inte speciellt billiga i dag precis som då men de har utvecklats mycket. Skärmläsare, punktskrivare, punktdisplayer och mycket mer har blivit ändå mer användbara. Tyvärr är inte alla program lika tillgängliga numera trotts teknikens utveckling. Det beror säkert på att lagen inte stöder våra behov och tvingar företag att se till att det är tillgängligt. Det skulle finnas mycket att spara för både samhället och individen om lagen krävde det. Ekonomiskt skulle det bli bättre för många eftersom om man fick ett funktionshinder som kräver anpassning skulle man kunna använda sina gamla produkter hemma! Endast kanske slå på tal i apparaterna men det är ej möjligt i dag.

Jag använde skrivaren ungefär 1991 och fram till cirka 20000-talet ungefär då jag fick tillgång till enkelmattad skrivare. Skrivaren användes före mig på AMI [AMU?] i Norrköping i början på 1980-talet någonstans. Kanske man kan få lite närmare årsangivelse på det genom att fråga index i Luleå när modell två började levereras" /Ur Lars-Oves minnesberättelse från 2017.

Föremålet samlades in inom projektet En perfekt människa?

Objektnummer: 38120

Tillkomstperiod: Efter 1970 - Före 1990

Historik - Ort: Vingåker

Historik - Kommun: Vingåker

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 2017-07-04

Sakord: Skrivare

Specialbenämning: Braille printer

Material: Metall, Plast, Papper

Längd (mm): 500

Bredd (mm): 300

Modell / fabrikat / typ: index advanced, the complete braille printer

Tillverkning - Land: Sverige

Tillverkning - Län: Norrbotten

Tillverkning - Kommun: Luleå

Tillverkning - Ort: Gammelstad

Personrelation

Givare: Lars-Ove Nederman, Vingåker

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 38120 1-3 – Punktskrivare med tillbehör", Sörmlands museums samlingar, hämtad 07 juni 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-431996/