SLM 18245 – Träfragment från Gokstadskeppet

Bild som illustrerar objekt c24-442467

Beskrivning: Fragment från det vikingatida Gokstadskeppet funnet 1880 vid en utgrävning av Kongshaugen, en stor gravhög i Gokstad, nära Sandefjord i Norge. Omkring år 900. Tillsammans med Osebergsskeppet ett av största och bäst bevarade skeppen från vikingatiden. Ett krigsskepp, en Karv. 23,8 meter långt, 5 meter brett, 1,18 meters djupgående och plats för 32 roddare.

Det var byggt av ek och en dendrokronologisk undersökning har visat att virket avverkades runt år 890. Den 18 meter långa kölen har huggits ur ett enda långt trästycke. Ombord fanns en gravkammare med skelett av en man i 40-årsåldern, rester efter silkestyg med guldbroderier, mörkt ylletyg samt rembeslag av förgylld brons och bly. Gravgodset omfattar tre mindre båtar, en släde, sex sängar, husgeråd av olika slag och ett brädspel. Utanför skeppssidan fanns skelett av minst 12 hästar, sex hundar och ben av påfågel. I förskeppet ett vitt tygstycke med påsydda röda ränder. Runda sköldar längs relingarna.

Det lilla fragmentet som överfördes från Strängnäs museum till Sörmlands museum 2017, har en gammal märkning ”B a 1”. Det visar att det tillhört Läroverkssamlingen i Strängnäs, som var ett slags ”kuriosakabinett”. Läroverk fungerade som ett museum där människor lämnade in gamla föremål. I dokumentationen om föremålet står att en skeppare P. Pettersson lämnade in det till Läroverket i Strängnäs 1883. Kanske deltog han vid utgrävningen eller så var han bara på besök och fick med sig det lilla fragmentet som minne.

Objektnummer: 18245

Tillkomstperiod: 890 - 990

Historik - Byggnadsnamn: Kongshaugen

Historik - Ort: Gokstad

Historik - Kommun: Sadefjord

Historik - Land: Norge

Sakord: Fartyg

Material: Trä: Ek

Specialbenämning: Skepp

Längd (mm): 72

Bredd (mm): 15

Höjd (mm): 12

Fynddatum: 1880

Fyndort - Byggnadsnamn: Kungshaugen

Fyndort - Ort: Gokstad

Fyndort - Kommun: Sandefjord

Fyndort - Län: Vestfold

Fyndort - Land: Norge

Fyndort - Projektion: Gokstad

Personrelation

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 18245 – Träfragment från Gokstadskeppet", Sörmlands museums samlingar, hämtad 22 maj 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-442467/