SLM P2021-0307 – Ingrid Lindberg med systerdottern Inga Britt, Tibble i Skultuna 1945

Bild som illustrerar objekt c24-461810

Beskrivning: Ingrid Lindberg (1918-2007) och hennes systerdotter Inga Britt, vid tjänstebostaden, Tibble gård i Skultuna 1945. Maken hade fått anställning som rättare.

Ur dottern Mauds berättelse om sina föräldrar Ingrid och Linus Lindberg:
"Våren 1945 fick Linus anställning som rättare på Tibble gård i Skultuna, en av sju gårdar som ägdes av Svenska Metallverken. I tjänstebostaden på två rum och kök fanns dessutom ett vindsrum där min mormor Hilma flyttade in".
"I Skultuna föddes jag 1946 och min bror Hans 1949. Mamma sydde och stickade förstås alla våra småbarns-kläder. Samtidigt skötte hon lanthushållet med allt som skulle konserveras, syltas och saftas från trädgården. Pappa födde upp egna grisar vid sidan av sin anställning och i december varje år tog mamma hand om fläsk, gjorde blodpudding, korv och sylta. Bostaden i Tibble hade bara toalett och kallvatten fram till en renovering 1959 då en varmvattenledning drogs från den vedeldade pannan i köket och ett badrum byggdes till med ett badkar och plats för tvättmaskin, så innan dess var hushållsarbetet tungt. Som tur var fanns det en andelstvätt i samhället i Skultuna och där kunde man tvätta, torka och mangla under en hel dag. Och under mina tidigaste skolår fick jag och ett par klasskamrater som inte heller hade badrum hemma bada i kommunens bastu och badhus varje vecka.

Objektnummer: P2021-0307

Tillkomstperiod: 1945

Historik - Byggnadsnamn: Tibble

Historik - Socken: Skultuna

Historik - Län: Västmanland

Historik - Land: Sverige

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Förvärvsdatum: 2020

Motiv - Byggnadsnamn: Tibble

Motiv - Socken: Skultuna

Motiv - Härad: Norrbo

Motiv - Kommun: Västerås

Motiv - Län: Västmanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Byggnad

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Personrelation

Givare: Maud Ekman

Avbildad: Ingrid Lindberg

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM P2021-0307 – Ingrid Lindberg med systerdottern Inga Britt, Tibble i Skultuna 1945", Sörmlands museums samlingar, hämtad 16 juni 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-461810/