SLM D2020-0564 – Smedja vid Murtorp, Fjällskäfte

Bild som illustrerar objekt c24-463054
Bild som illustrerar objekt c24-463054
Foto: Anton Blomgren/Sörmlands museum

Beskrivning: Smedjans södra fasad.

Gården Murtorp, som ligger strax söder om smedjan, var tidigare arrendegård under Fjällskäfte. Med tanke på fönstrens beslag kan smedjan sannolikt vara uppförd under 1800-talets början eller mitt. Den är enligt uppgift ursprungligen också byggd för vagnsreparationer, vilket förklarar de stora portarna på söderfasaden. Tidigare fastighetsägare misstänker att smedjan var i bruk till 1900-talets början.

Under 1950- och 60-talet användes byggnaden som förråd för hästredskap. Tidigare har också en stor mängd reservdelar till en äldre bil hittats, som föranleder misstanke om att byggnaden har använts som garage.

Smedjan ligger ca 100 meter norr om gården Murtorp, som är en f.d. arrendegård med manbyggnad, ladugård/loge, jordkällare och djurhus. Omgivningarna utgörs av mindre åkerlappar och dungar med gran- och tallskog.

Smedjan, som har varit oanvänd under mycket lång tid, omges av både träd och tätt buskage. Byggnaden, som har en våning med loft, är uppförd med både liggtimmer och stolpverk som är täckt med enkel brädpanel. I västra delen, där byggnaden har en mullbänksgrund, finns en låg kallmurad sockel som i efterhand fogats med cementbruk.

Ingången, med en dörr av stående bred brädpanel, är belägen i mitten på byggnadens södra fasad. Fönstren har platta hörnjärn med raka avslut, typiska för tidigt 1800-tal. Sadeltaket har ett av underlagstak av ram- eller kransågad lockpanel, som är täckt med handslaget enkupigt tegel av olika sorter med varierande kupning. Nocken och vindskivorna är klädda med ny svart lackerad plåt.

Byggnaden har två rum. Det ena som utgör själva smedjan, ligger i byggnadens västra del. Rummet har jordgolv och otätade väggar av timmer eller enkel brädpanel på stolpverk. Taket är öppet till nocken. Rummet har två tätt sittande kvadratiska spröjsade fönster på gaveln mot öster. Intill väggen som gränsar till det andra rummet står den murade härden/äsjan vars övre del övergår i skorstenen som rivits till en bit under nocken.

Rummet intill är betydligt mer ombonat och har brädgolv och rester av lerklinade väggar, som är målade med limfärg i blek rosa samt gråblå kulörer. Rummet har två spröjsade tvåluftsfönster, med tre spöjs i vardera luft, mot söder och i gaveln mot väster. Vid innerväggen står en murad öppen spis med murad kupa och bakugn. Taket utgörs av lockpanel som vilar på kraftiga åsar. Ovansidan av loftet undersöktes inte.

Objektnummer: D2020-0564

Tillkomstperiod: 2020-07-28

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Motiv - Byggnadsnamn: Murtorp

Motiv - Fastighetsbeteckning: Fjällskäfte 1:19

Motiv - Ort: Fjällskäfte

Motiv - Socken: Floda

Motiv - Kommun: Katrineholm

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Byggnad

Bildtyp: Digital: Färg

Personrelation

Foto: Anton Blomgren, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM D2020-0564 – Smedja vid Murtorp, Fjällskäfte", Sörmlands museums samlingar, hämtad 22 maj 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-463054/