SLM P2022-1647 – Kamratföreningen Näckrosen

Bild som illustrerar objekt c24-496979

Beskrivning: Gruppfotografi från Kamratföreningen Näckrosen, Sjösa skola

Anmärkning: Föreningen Näckrosen bildades 1920 och anordnade fester för föreningens medlemmar. Solveig Viking från Nyköping, vars pappa var ordförande i föreningen, skänkte föremål från föreningen till Sörmlands museum 2019.

Samlingen innehåller även protokoll, fotografier och skrifter från föreningen. Dessa dokument finns förvarade i Sörmlands museums arkiv.

Text skriven av Solveig Viking:

"I Sjösa skola fanns en lärare, Edvald Svarén, som 1920 startade en kamratförening ”Näckrosen” för elever som slutade skolan efter det att de gått ut tvåårig fortsättningsskola.

Syftet med föreningen var att träffas en gång om året, andra lördagen i februari. Man hade festen i skolan, men efter det att Bygdegården hade byggts var man där. Man startade kvällen kl. 18.00 med kaffe och sedan var det olika underhållningar och lekar. Efter det var det mötesförhandlingar och senare under kvällen dans. ”Supen” var alltid lika som på det första mötet, risgrynsgröt och bredda smörgåsar. ”Näckrosor” från alla håll i Sverige samlades, det var glada återseenden och mycket skämt och skratt.

1958 slutade Svarén som lärare i Sjösa skola, han och hans fru Vera flyttade till Västergötland, men han kom för det mesta till kamratfesten. 1961 firades 40-årsjubileum, förmodligen hade det inte varit någon fest på något år. När Svarén slutade blev vår far vald till ordförande och var det i många år, de sista åren var Sven Karlsson, Hällsäter ordförande. 1995 upphörde föreningen efter 75 år. När Svarén slutade som lärare kom inte fler elever in i föreningen. Ingifta och lärare i Sjösa skola blev automatiskt medlemmar.

Vår far Gösta Pettersson var en känds profil i Svärta, lantbrukare på arrendegården Hvalsta under Sjösa gods. Pappa var ”föreningsmänniska” han var med och startade upp Svärta hembygdsförening. Bl.a. så dokumenterade han tillsammans med B Karlsson, alla nerlagda torp. Hans stora intressen var historia och natur. Han plockade hem alla fällhorn han hittade i skogen, efter sin pension byggde han upp ett litet museum vid Hvalsta med gamla grejor och alla sina horn. Han var en glad amatörtecknare också, många av de gamla torpen har han tecknat av. Pappa dog i augusti 1998. Vi sålde Hvalsta 1999."

Objektnummer: P2022-1647

Historik - Fastighetsbeteckning: Sjösa skola

Historik - Gata: Porfyrvägen 9

Historik - Ort: Nyköping

Historik - Kommun: Nyköping

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 2019-10-08

Motivkategori: Grupporträtt

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Personrelation

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM P2022-1647 – Kamratföreningen Näckrosen", Sörmlands museums samlingar, hämtad 27 maj 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-496979/