SLM P2016-0005 – I början av 1950-talet ordnades cirkusföreställningar längs Ringvägen i Nyköping

Bild som illustrerar objekt c24-425035

Beskrivning: "Det är tidigt 1950-tal och på många gårdar längs Ringvägen ordnar man små cirkusföreställningar. På fotot här är det några av barnen från Ringvägen 56 som har ställt upp sig för fotografen. Det är Lillemor, Birgitte, Lisbet och Hillevi. Tyvärr har pojkarnas huvuden hamnat utanför bildrutan. Kamerorna var inte alltid lätta att hantera på den tiden". Mona Wiman f. Mehlqvist 2016.

Anmärkning: "Det är tidigt 1950-tal och på många gårdar längs Ringvägen ordnar man små cirkusföreställningar. På fotot här är det några av barnen från Ringvägen 56 som har ställt upp sig för fotografen. Det är Lillemor, Birgitte, Lisbet och Hillevi. Tyvärr har pojkarnas huvuden hamnat utanför bildrutan. Kamerorna var inte alltid lätta att hantera på den tiden.

Föräldrar, småsyskon och barn från andra gårdar var publik. Vi byggde cirkustält av filtar och tvättlinor och barnen på gården var cirkusartister. Man kunde gå ner i brygga, slå volter, gå på händer, dansa, demonstrera Dinky-Toys-bilar m.m. På vår gård på Ringvägen 56 hade vi en liten backe. Där bjöds det på berg-och-dalbana i en gammal barnvagn dragen av en större pojke. Kanske hade vi blivit inspirerade av riktiga cirkusartister som brukade öva nere vid gasklockorna nära Brandholmsvägen. På Ringvägen 39 bodde familjen Kedbrant som deltog i Cirkus Oscars program.

Vi lekte också ofta på det som kallades Stora ängen. Det var ett ängsliknande område bakom de små husen längs Vallarvägen. Där hoppade vi höjd och längd.
Flygflottiljen F11 startades i Nyköping 1941. Många unga familjer som då flyttade hit bosatte sig i de nybyggda husen längs Ringvägen. Gårdarna fylldes med barn. På den tiden fanns det kanske någon enstaka lekskola, inga förskolor som i dag. Mammorna var hemmafruar. Gick man ut på gården fanns det alltid någon att leka med. Från skolavslutningen i mitten på juni tills det att skolan började igen i slutet av augusti kunde det vara lite tunnsått med barn. Många familjer flyttade ut till sommarstugor i trakten eller gav sig ut på sjön i egna båtar. Annars var det full fart.

Mitt i denna lekglädje fanns det också ett mörkt stråk. Cirka klockan 17 på vardagarna kom bussen med papporna från F11. Bussen stannade nere vid hörnan Ringvägen och Allhelgonavägen. Uniformsklädda pappor rann åt olika håll längs Ringvägen. Vi barn sprang för att möta. Även om det var fredstid så omkom en del pappor under spaningsuppdrag. Så ibland var det tungt att lämna kamrater kvar på gården när det var dags att gå för att möta F11-bussen.

Det var ändå på många sätt en härlig miljö vi fick växa upp i. Vi lekte, slogs, fick stryk och lärde oss ta hänsyn. Som vuxen har jag aldrig arbetat i Nyköping men jag har haft turen att träffa en del av barnen från Ringvägen, Vallarvägen och Allhelgonavägen i olika sammanhang. Då har jag slagits av hur starka minnen de flesta av oss har från vår uppväxtmiljö. Vi kommer ihåg barn, grannar, hundar och katter som bodde i det här området på 40- och 50-talen. Flera av oss har begravt våra föräldrar och tidigt bortgångna syskon i Stora ängens förlängning, på Nyköpings östra kyrkogård". Nedtecknat av Mona Wiman, född Mehlqvist, i januari 2016

Objektnummer: P2016-0005

Tillkomstperiod: 1950 talet

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Förvärvsdatum: 2016

Motiv - Gata: Ringvägen

Motiv - Ort: Nyköping

Motiv - Socken: Alla Helgona

Motiv - Härad: Rönö

Motiv - Kommun: Nyköping

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Grupporträtt

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Personrelation

Givare: Mona Wiman, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM P2016-0005 – I början av 1950-talet ordnades cirkusföreställningar längs Ringvägen i Nyköping", Sörmlands museums samlingar, hämtad 27 maj 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-425035/